Ako funguje olympijská časomiera Omega

Hodinárska značka OMEGA patrí k Olympiáde už 92 rokov. Je oficiálnou časomierou od čias, kedy športové výkony merali rozhodcovia ručne na mechanických stopkách a bežci si sami vyrývali štartové jamky lopatkou. Odvtedy sa mnohé zmenilo. Okrem iného aj presnosť výsledkov a technológie, ktoré Omega vyvinula. Poďme sa pozrieť na tie najzaujímavejšie.

Elektronická štartovacia pištoľ

 

Problém tradičných pištolí je, že zvuk sa šíri pomalšie ako svetlo, čo znamená, že športovci v najvzdialenejších dráhach počujú štart neskôr ako všetci ostatní a bližší športovci ho počujú ako prví. Dnes je riešením elektronická pištoľ OMEGA, ktorá je pripojená k reproduktorom umiestneným za každým pretekárom. Po stlačení spúšte sa prehrá zvuk v reproduktore, zabliká svetlo a časovaciemu zariadeniu sa vydá štartovací impulz. Tento systém je najspravodlivejší spôsob, ako dať každému športovcovi rovnaký štart.

Štartovacie bloky pre atletiku

 

Okrem integrovaných reproduktorov sú štartovacie bloky v atletike tiež vylepšené vstavanými senzormi, ktoré merajú silu športovca proti opierke nôh 4 000-krát za sekundu. Detekčný systém okamžite odošle merania sily do pripojeného počítača, takže štartér môže vizuálne vidieť akýkoľvek nesprávny štart. Pravidlá svetovej atletiky stanovujú minimálny reakčný čas na 100 milisekúnd (desatina sekundy). Akákoľvek reakcia, ktorá prebehne pod touto hranicou, sa považuje za predčasnú a indentifikuje sa ako predčasný štart.

Skenovanie „O“ Vision ULTIMATE

 

Scan’O’Vision ULTIMATE je fotofinišová kamera s najvyšším rozlíšením na trhu. Na cieľovej čiare pretekov dokáže zachytiť až 40 000 digitálnych obrázkov za sekundu. To umožňuje rozhodcom veľmi rýchlo rozhodnúť o výsledku pretekov a oddeliť tesné umiestnenie  s maximálnou presnosťou. Farebné rozlíšenie snímkov tiež poskytuje čistejšie obrázky jednotlivých pretekárov.

Technológia fotobuniek

 

Pamätáte si na tradičnú pásku, ktorá bola natiahnutá cez cieľovú čiaru? Od roku 1948 bola nahradená fotobunkami, ktoré namiesto toho vyžarujú lúče svetla. Akonáhle víťazný športovec prekročí tieto lúče, jeho nameraný čas sa okamžite zaznamená. OMEGA teraz používa na cieľovej čiare štyri fotobunky, všetky integrované do jednej jednotky, čo umožňuje detekovať viacerých závodníkov. Táto technológia dáva veľmi rýchly časový údaj, ktorý je treba ofiaiálne potvrdiť výstupom z fotofinišovej kamery.

Plavecká svetelná signalizácia

 

Inovatívny svetelný systém s názvom “Swimming Light Show” obsahuje svetlá namontované do štartovacích blokov na konci bazéna. Keď sa preteky skončia, jedna veľká bodka označuje pretekára, ktorý sa umiestnil ako prvý, dve stredne veľké bodky ukazujú, kto skončil druhý, a tri menšie svetelné bodky potvrdzujú tretie miesto. Pre športovcov a divákov je to perfektný spôsob, ako okamžite vidieť výsledok pretekov.

 

Dotykové dosky

 

Na konci plaveckých pretekov sú na oboch koncoch bazéna umiestnené dosky, ktoré plavcom umožňujú merať čas dotykom ruky.  Na zastavenie časomiery je treba vyvinúť tlak medzi 1,5 a 2,5 kg (3,3 a 5,5 libry). Vďaka týmto touchpadom je plávanie už dlho jediným športom, v ktorom si môžu pretekári merať svoj vlastný čas. V tomto náročnom športe je to najpresnejší spôsob časomiery a spoločnosť OMEGA ju prvýkrát predstavila na Olympijských hrách v roku 1968.

 

 

Kvantová časomiera

 

Mechanické stopky sú minulosťou, dnes OMEGA meria sekundy prístrojom “Quantum Timer” s presnosťou na jednu milióntinu sekundy. Vďaka použitým mikrokryštálom je rozlíšenie 100-krát väčšie ako u predchádzajúcich zariadení a jeho maximálna odchýlka je jedna sekunda z každých desiatich miliónov sekúnd.

 

 

Výsledkové tabuľky

 

Výsledkové tabuľky OMEGA zobrazujú nielen text a aktuálne informácie, ale aj animácie, obrázky športovcov a sprievodné snímky vo vysokom rozlíšení. Pomocou moderných efektov sú mená víťazov, výsledky a vlajka ich krajiny zobrazené rýchlo a veľmi kvalitne, čo pridáva na nezabudnuteľnom zážitku z každej športovej udalosti.

Computer Vision

Computer Vision je systém, ktorý zbiera dáta počas súťaže a potom pomocou umelej inteligencie vyhodnocuje mnoho užitočných a zaujímavých a športových metrík. Nazbierané živé dáta umožnia detailnú športovú analýzu súťaže - ako bola vyhraná alebo prehratá a aké kritické momenty viedli ku konečnému výsledku. Prinášajú dôležité informácie pre divákov, moderátorov a hlavne trénerov a dokonca aj generujú oficiálne výsledky. Teraz vidíme olympijské hry v každom detaile.

Športovci už nemusia nosiť senzory na tele. Namiesto toho sú všetky údaje zachytené kamerami s vysokým rozlíšením, ktoré sú nainštalované okolo ihriska. 

Ak ste aj vy zatúžili vlastniť kúsok precíznej časomiery Omega, pozrite si kompletnú ponuku hodiniek a chronografov na našom eshope:

Registrácia do newsletteru


Vaše osobné údaje (t.j. Váš e-mail) budeme (Swiss Watches, s. r. o.) spracovávať iba za účelom zasielania newsletterov so zaujímavým obsahom z oblasti e-mail marketingu v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Svoj súhlas so zasielaním a spracovaním osobných údajov môžete kedykoľvek odvolať prostredníctvom odhlasovacieho odkazu v každej kampani.

Máte otázku? Volajte zadarmo

+421 915 849 940
Pondelok až piatok od 9.00 do 17.00

Prečo u nás nakupovať?

5 partnerských predajní 90% tovaru na sklade Vernostné zľavy Autorizovaný predajca